Τί διαφέρει το εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημα από το συνήθη έλεγχο ρουτίνας (ανατομική μελέτη);
Όπως αναφέρθηκε σε κάθε κύηση γίνεται υπερηχογραφική απεικόνιση της εμβρυικής καρδιάς κατά το συνήθη έλεγχο (ανατομική μελέτη).
Το εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημαδιαφέρει από το συνήθη έλεγχο ρουτίνας, όχι τόσο από άποψη τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται (ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται και στον έλεγχο ρουτίνας είναι σχεδόν πάντα εξαιρετικής ποιότητας) όσο κυρίως από την εμπειρία του ιατρού που επιτελεί το εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημα στο να απεικονίζει με εξαιρετική λεπτομέρεια την ανατομία του εμβρυικού καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και να αναγνωρίζει κάθε παραλλαγή του φυσιολογικού.
Η εμπειρία αυτή για να αποκτηθεί απαιτεί ο ιατρός που επιτελεί το εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημα να έχει μακροχρόνια εμπειρία στην απεικονιστική διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών της παιδικής ηλικίας, και περαιτέρω μετεκπαίδευση στην προγεννητική καρδιολογική απεικόνιση και διαγνωστική.
Εμβρυική καρδιά: Το όργανο με την δυσκολότερη προγεννητικά απεικόνιση: Η καρδιά είναι ένα τρισδιάστατο όργανο, με σύμπλοκη εσωτερικά κατασκευή (βαλβίδες, διαφράγματα) και πολλαπλές συνδέσεις με φλέβες και αρτηρίες, που πάλλεται διαρκώς με ιδιαίτερα δύσκολη τεχνικά την απεικόνισή της. Iδιαίτερα η εμβρυική καρδιά, ένα όργανο ελαχίστων διαστάσεων που πάλλεται με αυξημένη συχνότητα (140-150 φορές το λεπτό), στο θώρακα ενός εμβρύου που συχνά κινείται το ίδιο διαρκώς (video) ή είναι ξαπλωμένο (προβολή) σε διάφορες θέσεις κάθε φορά, δυσκολεύει συχνά στην απεικόνισή της ακόμα και τον πλέον έμπειρο ιατρό.
Η μελέτη ρουτίνας (ανατομική μελέτη) περιορίζεται είτε στην απεικόνιση μιας τουλάχιστον τομής (εγκάρσιας τομής στο κέντρο της καρδιάς- απεικόνιση 4 κοιλοτήτων) είτε εφόσον είναι τεχνικά εφικτό στη λήψη πρόσθετων τομών σε άλλα επίπεδα (απεικόνιση μεγάλων αγγείων). Η εξέταση ρουτίνας μπορεί να θέσει την υποψία ανώμαλης κατασκευής της καρδιάς, όταν η θέση της καρδιάς ή το μέγεθος των δομών της καρδιάς δεν είναι το αναμενόμενο. Η μελέτη ρουτίνας μπορεί να θέσει την υποψία καρδιοπάθειας μόνο στο 1/3 έως 1/2 των περιπτώσεων με βάση την διεθνή βιβλιογραφία.
Το εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί πολλαπλές τομές σε διαδοχικά επίπεδα λήψης, ώστε να απεικονίσει με την βέλτιστη δυνατή λεπτομέρεια τις σύμπλοκες συνδέσεις των δομών της εμβρυικής καρδιάς μεταξύ τους καθώς και τις συνδέσεις τους με τις φλέβες και αρτηρίες. Γίνεται χρήση πρόσθετων τεχνικών (Doppler) για αιμοδυναμικές μετρήσεις και για την ανίχνευση παθολογικών ροών αίματος (στενώσεων βαλβίδων, επικοινωνιών κτλ). Υπό ιδεώδεις συνθήκες απεικόνισης η πλειοψηφία των ανατομικών ανωμαλιών του καρδιαγγειακού συστήματος μπορεί να απεικονισθεί.